onderwijl

interactieve installatie

Voor het Heempark in het stadsdeel Oosterheem in Zoetermeer werd een kunsttoepassing gevraagd die zou inspelen op de mentale en fysieke aspecten van het wandelen. Het park is namelijk 2 kilometer lang. De wandeling door het park wordt als een gemeenschappelijk ritueel van de wijkbewoners gezien.

Wandelen is voor Schermer een vorm van mediteren. Door het samengaan van de fysieke en de mentale verplaatsing, blijkt tijd een rekbaar begrip te worden. Met deze kunsttoepassing wil hij de tijdbeleving van de parkbezoeker beïnvloeden. In onze maatschappij bestaan vele invloeden die de tijdbeleving versnellen, daarom wil Schermer een tegenkracht bieden die de tijd juist vertraagd. Om dit te bewerkstelligen is het nodig dat mensen zich gaan vervelen, maar dan wel op zo’n aantrekkelijke manier, zodat mensen bereid zijn zich er aan over te geven. Het is een project dat mensen starend naar het water, verleidt tot de kunst van het vervelen.

Het water dat een centrale plek in het park inneemt is het uitgangspunt geworden voor dit kunstwerk. Naar bewegend water kun je blijven kijken, daarom dat er steeds wisselende patronen van kringen in het water worden gecreëerd, die zelfs reageren op de aanwezigheid van mensen. Daarnaast is het een magisch effect de bollen plots uit het water te zien opspringen en na verloop van tijd weer onder water verdwijnen.

omschrijving: onder water bevinden zich bollen met een diameter van 60 cm, die op willekeurige tijdstippen uit het water opspringen. Zo veroorzaken ze ieder een zich uitwaaierende groep kringen, die elkaar overlappend weer nieuwe patronen in het wateroppervlak vormen.

locatie: Oosterheem, Zoetermeer
opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
niet uitgevoerd (2009)

terug naar overzicht / back to