nyctitropism

interactieve installatie

Motel Mozaïque, het meerdaagse interdisciplinaire kunstenfestival in Rotterdam, biedt een organische mix van muziek, theater, beeldende kunst en de mogelijkheid te overnachten in kunst.

Dit ‘bed’ is een onderzoek naar slaap en beweging. Normaal kun je in een bed, op een matras, alleen in het horizontale vlak van positie veranderen. Mijn vraag was: ‘Hoe reageert het lichaam als je in het verticale vlak kunt bewegen?’ Wat bleek, ook slapen is geconditioneerd gedrag. Je moet in dit kunstwerk opnieuw leren in slaap te vallen en op zoek naar de lichaamshouding waarin dat kan, dat behoeft gewenning. De titel is ontleend aan het bewegen van planten wanneer het donker wordt, wanneer ze van hun dagpose naar hun slaaphouding transformeren. Voor dit bed is het ‘slaapzakpak’ ontwikkeld, waardoor je kunt opstaan zonder ‘uit bed’ te komen.

omschrijving: Het menselijk lichaam wordt op essentiële plekken ondersteund door hangmatten. Elk lichaamsdeel wordt via katrollen in evenwicht gehouden door een contragewicht (zak gevuld met grint). Het dekbed is vormgegeven als een pak. (2,5 x 1,5 x 3 m3)

locatie: CBK Tent, Rotterdam
opdrachtgever: Motel Mozaïque, Rotterdam
2002

terug naar overzicht / back to