luchtschip

kinetisch kunstwerk

Wim Schermer kijkt met verwondering om zich heen. Voor deze kunstenaar is de hele wereld een speeltuin:  “De werkelijkheid beschikt over een ongekende schoonheid en een vaak onbegrijpelijke logica. Daar wordt ik door geïnspireerd. Mijn handen gaan dan jeuken om alles wat ik zie, te vertalen naar een beeld dat een verhaal vertelt waarmee ik die schoonheid en logica onder de aandacht kan brengen.”

Eén van de oudste dromen van de homo ludens (spelende mens) is om te kunnen vliegen. Eén van de eerste manieren waarop dat lukte was in een gondel onderaan een heteluchtballon. Het verwarmen van lucht doet de luchtmoleculen steeds heftiger bewegen en botsen. Daarmee nemen de luchtmoleculen meer ruimte in dan daarvoor en daalt de soortelijke massa, waardoor deze lucht uitstijgt boven de koelere lucht die haar omgeeft.

Ook dit luchtschip kan gezien worden als een stel speels trillende atomen. Tegelijkertijd zie je dat ze samen de vorm van een bootje aannemen, dat als een fata morgana boven het water zweeft. Wanneer de trilling zo heftig wordt dat het schip het luchtruim kiest, laat het ons aan de (speel)grond genageld achter.

omschrijving: 102 transparante gele bollen nemen samen de vorm van een sloep aan. De bollen staan op ranke stalen stelen die uit het water steken, ze wiebelen in de wind. Het luchtschip zweeft als het ware boven het wateroppervlak en wordt daar bovendien in weerspiegeld. (3 x 6 x 3 m3)

buitententoonstelling: ‘Playground’
locatie: Bergarde Galleries, Heerjansdam
2019

terug naar overzicht / back to