los

ruimtelijke tekeningen

Los is een installatie die bestaat uit 4 ruimtelijke tekeningen en die tot stand is gekomen tijdens een werkperiode in het Kunstenlab in Deventer. 

Tijdens een verblijf op een plek ver van de bewoonde wereld, werd Wim Schermer zich bewust hoe ver we inmiddels afstaan van de aarde en haar natuurlijke processen, zoals de seizoenen. De plek waar hij zich bevond beschikte niet over elektriciteit, gas of stromend water. Hij werd genoodzaakt zich aan te passen aan het ritme van de natuur en dat wat de aarde hem bood. Zo moest hij vanwege de droogte extreem zuinig met water omgaan, geen druppel kon ver­spild worden. Hij merkte dat we niet alleen fysiek ontworteld zijn, maar ook mentaal. We weten niet meer hoe we zonder technologie en industrie ons zelf in leven kunnen houden.

Deze onthechting is het thema dat centraal staat in de installatie in het Kunstenlab. Daarmee zet hij een stap in een nieuwe richting. Tot nu toe had zijn werk een lichtheid die je vrolijk maakte, nu gaat hij op zoek naar de schoonheid van de dramatiek. Aspecten die we allemaal kennen, zoals onmacht, pijn, ziende blind zijn, het gevoel van leegte, ontworteld zijn en eenzaamheid gaan een duidelijker rol spelen.omschrijving: de 4 tekeningen worden gevormd door opgespannen koord, dat op sommige plekken is voorzien van extra garen en deels is zwart geschilderd is. De lichamelijke elementen zijn van keramiek.

(7 x 8 x 4 m3)

locatie: Kunstenlab, Deventer

fotografie: Wilma van der Hel & Wim Schermer

Wim Schermer – 2014

terug naar overzicht / back to