kevertje kruist je pad

interactieve installatie

Veelal staan beelden stil. Dit beeld niet. Het beweegt zich voort door het park en gaat zijn eigen weg. Sterker nog, het bestaat uit meerdere delen die allemaal hun eigen weg gaan. Ze kunnen samenkomen, elkaar volgen of ieder een eigen kant op gaan. Daarmee vormen de afzonderlijke objecten een steeds veranderende compositie in het park. 

De objecten worden voortbewogen door bewoners uit de omliggende wijken. Dat betekent ook dat het kunstwerk niet altijd te zien is. Soms is het letterlijk ‘buiten beeld’. Wanneer je het beeld eenmaal in het park hebt gezien, blijf je de daarop volgende keren rondspieden of het weer ‘in beeld’ komt. Dus ook wanneer het niet te zien is, blijft het aanwezig in de hoofden van de parkbezoekers. Zij weten dat de kans bestaat dat ze het nog een keer kunnen tegenkomen. Zo creëert het werk verwachtingspatronen.

De objecten lijken op kevers, maar dan van buitenproportionele omvang. De vorm is  abstract, maar de manier waarop ze zich voortbewegen kleurt het figuratieve aspect van de wezentjes, waarmee ze een eigen karakter krijgen. Kevers die op je pad komen, worden van oudsher gezien als geluksbrengers en als zodanig vereerd. Anderzijds zijn deze kevers zo groot dat je ook zou kunnen denken dat hun DNA is aangetast tijdens een kernramp, zoals je dat in sciencefiction tegenkomt. Enerzijds horen deze kevers thuis in het park en anderzijds juist niet. Zo houden ze het midden tussen natuur en cultuur. 

omschrijving: mensen (10+) vormen een levend kunstwerk. Iemand kan plaatsnemen in één van de vier kevers en daarin rondrijden, waarbij men zijn eigen tempo en route bepaalt. Jongere kinderen kunnen worden voortgetrokken aan een koord. Een kever bestaat uit een onderstel op wielen en een openslaande kap die bespannen is met groen glinsterende textiel.

beeldenroute: Buiten Beeld
locatie: Kethelpark, Schiedam
opdrachtgever: St. Mooi Werk
2011

terug naar overzicht / back to