ik droom hemel kust aarde

kinetische installatie

Lucien den Arend heeft in 1985 een eiland met een levende kathedraal gecreëerd ter ere van de 17e eeuwse schilder van kerkinterieurs, Pieter Janszoon Saenredam. Voor het 7e lustrum heeft Schermer daar het beeld van een vrijstaande ladder aan toegevoegd. Saenredam paste de perspectiefregels toe om een 3D beeld in het platte vlak te creëren. Schermer doet het omgekeerde en creëert een ruimtelijk 2D beeld dat door een trompe l’oeil effect tot in de hemel lijkt te reiken. 

De ladder refereert aan de Jacobsladder uit de bijbel en nodigt mensen uit te dromen, bewust te dromen, op zoek naar je innerlijke wijsheid. De ladder splijt bovenaan open en verwijst daarmee naar de Jacobsladder uit de techniek. Twee uiteenbuigende metalen staven worden onder hoogspanning gezet, waarmee er een zichtbare elektrische stroom tussen de twee staven omhoog gaat lopen en verwijst daarmee naar het gevaar van de oplopende polarisatie in onze maatschappij. De splijting verwijst ook naar de moeite die je moet doen om je met het hemelse te verbinden, danwel de onbereikbaarheid daarvan, als een ritssluiting die de boel niet bij elkaar kan houden.

De vraag is ook of het de hemel zelf is die de ladder opensplijt, zolang de mens zo onverantwoordelijk met de aarde omgaat blijft de hemel onbereikbaar. De gouden cirkel die je bovenin ziet, is het Chinese symbool voor hemel. 

omschrijving: Tussen de knotwilgen van het Saenredameiland steekt een vrijstaande ladder 17,5 meter de lucht in. Hij wiebelt in de wind. Bovenin splijt de ladder open door een gouden ring die draait in de wind, als hij snel spint vormt hij een transparant goudean bol.  De ladder is opgebouwd uit glasvezelstokken en spinnakerdoek, de ring is 3D geprint en met bladgoud verguld. Het totaal weegt nog geen 5 kg. 

lustrum expositie: Saenredameiland, Barendrecht

2022

Like me op facebook!

Follow wim wonders op Instagram

Daar kun je stap voor stap mijn ontwikkelingen terugzien.

In onderstaande pdf mijn overwegingen bij de ontwikkeling van het kunstwerk, 2019 – 2021

terug naar overzicht / back to