gather in silence

tekening van vuur

Tijdens mijn AiR in St. Andrews (NB, Canada) deed ik onderzoek naar de geschiedenis van de plek en de mensen die daar wonen en gewoond hebben.

Voordat de kolonisten uit Europa het dorp St. Andrews (± 1770) stichtten, was dit de heilige vuurplaats van de oorspronkelijke bewoners, de Passamaquoddy.

Wanneer er onenigheid heerste tussen de stammen aan de oostkust, kwamen ze samen voor de ‘Great Fire Council’. Elke stam stuurde dan haar slimste en wijste mensen naar deze plek waar ze in de ‘Wigwam of Silence’ samenkwamen. In de wigwam is er een heilig vuur, dat blijft branden zolang de bijeenkomst duurt. Bij zonsopgang gaan ze naar binnen en bij zonsondergang weer naar buiten. Gedurende 7 dagen achter elkaar brengen ze de dag samen door in de wigwam, waarbij ze niet spreken. Ze luisteren naar hun hart en vormen en verfijnen hun ideeën. Op de 8e dag zullen de vertegenwoordigers spreken, maar ze zijn dan eigenlijk al tot elkaar en tot overeenstemming gekomen. De stilte heeft gesproken. Ze verzamelen zich om de zeven jaar, tenzij een conflict hen ertoe dwingt om voor die tijd bijeen te komen.

Ik word diep geraakt door deze manier van vergaderen. Ik zou willen dat we allemaal deze manier van samenkomen zouden kunnen ervaren. Ik stel me voor dat onze politieke leiders op deze manier bijeenkomen, ik geloof dat de wereld er heel anders uit zou zien. Mensen zullen beseffen dat we samen staan, zij aan zij in plaats van tegenover elkaar. In stilte kan ware wijsheid naar boven komen.

Naast een kleine ruimte (de intimiteit van een Wigwam), denk ik dat het vuur hierbij een magische rol speelt. Stel je voor dat je naar de vlammen van een kampvuur staart. Dit inspireerde me tot het idee om een tekening te maken die alleen van vuur is gemaakt, een kortstondig kunstwerk dat tot een duurzame herinnering kan leiden.

Op de laatste dag van mijn verblijf maakte ik een tekening van de veer die deel uitmaakt van het Passamaquoddy embleem. Alle aanwezigen hebben meegeholpen met het aansteken van de tekening, waarna we in stilte de tekening hebben zien wegbranden.

omschrijving: lijntekening van vuur, 7 x 2 m2

Artist in Residency: Kingsbrae International Residence for the Arts (KIRA) in Canada
2019

Volg wim wonders op Instagram
Daar kun je stap voor stap mijn ontwikkelingen terugzien.

fotografie: Nadine Flagel, Tippy Canoe

terug naar overzicht / back to