duinhopper

windmolens

Een vleugelprofiel dat door de wind omhoog en omlaag bewogen wordt appelleert aan vogels die willen vliegen, maar keer op keer weer op de aarde teruggeworpen worden. Dat heeft iets onbeholpens en het steeds maar weer proberen wekt vertedering op. De mens kan ook zichzelf herkennen en zijn onweerstaanbare drang tot vliegen. Zoals kinderen die opspringen, een fractie van een seconde in de lucht blijven hangen en weer neerkomen, opspringen en weer neerkomen, opspringen en weer neerkomen.

De windsnelheid, of windkracht bepaalt ook hier een deel van het karakter van het object. Bij lage windsnelheden zal het profiel bijna gracieus op en neer gaan en geassocieerd kunnen worden met een meeuw die planeert in de wind. Bij hogere snelheden kan het profiel een grappige indruk wekken en bijna vrolijk op en neer hoppen. Bij hoge snelheden wordt het meelijwekkend en zie je letterlijk een dolgedraaid wezentje.

De duinhopper is een kunstwerk dat wind omzet in bruikbare energie. Het concept is gebaseerd op liftkracht. Liftkracht maakt dat een vliegtuig kan vliegen. Het is een reactiekracht op het afbuigen van de wind. Door een vleugel onder verschillende hoeken in de wind te brengen wordt een afwisselend spel van op- en neerwaartse krachten veroorzaakt. Daarmee kun je een mechaniek aandrijven en heb je een ‘windmolen’.

De duinhopper laat een natuurkundig principe zien dat moeilijk te vatten is. De toeschouwer zal zich verwonderen hoe dit object kan bewegen. De duikende beweging en het ronddraaien om zijn as laten op poëtische wijze de mogelijkheden van de wind zien.

Er zijn veel toepassingen denkbaar: De duinhopper kan water oppompen voor een kleine fontein. Daarmee kan gespeeld worden, maar ook kan iemand wanneer hij van het strand komt zijn voeten afspoelen. Wanneer de windmolen een luchtpomp aandrijft, kunnen één of meer compressievaten worden gevuld en onder druk gehouden. Daarmee kunnen strandgangers hun ballen, luchtbedden en opblaasboten oppompen. Zelfs fietsers kunnen er hun band oppompen. Een springkussen is ook een optie.

omschrijving: Een vleugeldeel is op een mechaniek geplaatst. het vliegwiel zorgt dat de vleugel door zijn dooie punt wordt getrokken. Het geheel draait als een windvaan om een verticale as, waarmee de vleugel altijd in de wind draait. een achttal duinhoppers worden op rij in het duin geplaatst. ze zijn onderling niet gekoppeld, dus elke windmolen beweegt in zijn eigen tempo. 

locatie: de duinen bij Callantsoog
opdrachtgever: Kunst & Cultuur Noord Holland en St. Innovatief Zijpe
in ontwikkeling

terug naar overzicht / back to