de witte ruimte – de zwarte ruimte

ruimte voor bezinning

Dit ervaringskunstwerk kan autonoom functioneren, maar ook actieve rol spelen in het ondersteunen van veranderings- processen binnen een bedrijf of organisatie.

In het eerste geval kunnen medewerkers op eigen initiatief de ruimtes ingaan om tussen de bedrijven door even rust te vinden, zich weer op te laden of zelfs tot bezinning te komen en geïnspireerd de ruimtes weer verlaten. Daarnaast kan het werk ook actief worden ingezet bij creatieve workshops of persoonlijke coaching tijdens reorganisatie-processen. De multisensorische ervaringen die worden opgedaan in de interactie met beide contrastrijke ruimtes, zetten aan tot associatie en reflectie.

De interactieve klankinstallatie is ontstaan vanuit het onvervulbare verlangen daar te zijn waar je op dat moment niet kunt zijn, bijvoorbeeld: In de winter verlangen naar de zomer. In het vaderland verlangen naar het moederland. Zo kan een verblijf in één van beide ruimtes verlangens blootleggen die richting kunnen geven en zo algemene of persoonlijke ontwikkelingen ten goede komen.

Wat de kosten betreft zijn er twee mogelijkheden: Koop en huur. Het werk kost € 24.000,= (incl. 6% btw, incl. transport, bouw en 1 jaar nazorg). Bij huur moet u denken aan € 7000,= (incl. 6% btw) voor een periode van 6 maanden (opbouw kost 12 mandagen en duurt 5 dagen).

Het ervaringskunstwerk bestaat uit twee smalle ruimtes. Mensen kunnen in beide ruimtes naar binnen, daarmee stappen ze het licht, danwel het donker in. Als zich één of meerder personen in de ruimte bevinden wordt deze tot klinken gebracht. In de witte ruimte wordt een subtiel tingelen hoorbaar, de zwarte ruimte laat een verfijnd geroffel horen dat lijkt op regen en verschillende toonhoogtes heeft. Het geluid is bescheiden. De twee ruimtes samen meten 14 bij 1,5 meter en is 5 meter hoog.

enkele reacties van bezoekers:
‘De geluiden onderbreken mijn gedachten. Het bevrijdt me van alle onzin, dus de mooie dingen blijven over. Het geeft me rust en een gevoel van veiligheid.’
‘Ik heb zoveel gevoeld, dat kan ik niet uitleggen. Ik ging naar binnen en ben gaan zitten. Ik kwam los van mezelf. Ik voelde me vrij, alsof ik kon doen wat ik wou. Het was chaos, geweldig! Ik werd er gelukkig van.’
‘Ik werd er rustig van. Ik kwam weer tot mijzelf. Mijn gedachten gingen hun eigen gang, prachtige beelden kwamen boven. Het voelde goed. Ik voelde me weer sterk en zou de hele wereld wel willen helpen.’

terug naar overzicht / back to